Skip to main content

Quiz on Indian Constitution and Polity

 
Quiz on Indian Constitution and Polity

1)Who is the father of the Indian Constitution?
Ans:- B. R. Ambedkar

2)Who proposed the preamble before Drafting Committee?
Ans:- Jawaharlal Nehru

3)The Preamble of the Indian Constitution is taken from the Constitution of?
Ans:- USA

4) From which country Indian Constitution borrowed the language of the preamble?
Ans:- France

5) Indian Constitution is regarded in which from?
Ans:- Federal in form,Unity in Spirit

6) Who said the 'Preamble' as "Political Horoscope of India"?
Ans:- K.M Munshi

7) Who said the "Preamble is the key of Constitution"?
Ans:- Thakurdas Bhargava

8)Procedure for the amendment of the Constitution is taken from?
Ans:- South Africa

9) The concept of Federal system in Indian Constitution is taken from which country?
Ans:- Canada

10)From which country Indian constitution borrowed Fundamental Rights?
Ans:- USA

11)Emergency provisions in Indian Constitution is taken from which country?
Ans:- Germany

12)From which country the method of election of President is taken?
Ans:- Ireland

13)Parliament form of government is taken from which country?
Ans:-  Britain

14) From  which country Indian constitution borrowed Fundamental Duties?
Ans:- USSR(Now Russia)

15) Indian Constitution borrowed 'The Rule of Law' from?
Ans:- British Constitution

16) Indian Constitution borrowed 'Directive Principle' from?
Ans:- Irish Constitution

17)Indian Constitution borrowed the concept of 'Concurrent List' from?
Ans:- Australian Constitution

18) Indian Constitution borrowed the 'suspension of Fundamental Rights' during Emergency from?
Ans:- Germany

19) Indian Constitution borrowed the 'Legislative Procedure' from?
Ans:- Britain

20) Indian Constitution borrowed 'Single Citizenship' from?
Ans:- Britain

21) Indian Constitution borrowed 'cabinet system' from?
Ans:- Britain

22)Indian Constitution borrowed the feature of 'election of rajya Sabha members' from?
Ans:-USA

23) Indian Constitution borrowed the 'functions of Presiden and Vice President from'?
Ans:- USA

24)Indian Constitution borrowed 'advisory jurisdiction' of the Supreme Court from which country?
Ans:- Canada

25)Indian Constitution borrowed the concept of 'Republic' from?
Ans:- France

26)The inspiration of 'Liberty Equality and Fraternity' which are contain in the 'Preamble' borrowed from?
Ans:- France

27) Nominclature of India according to preamble?
Ans:- Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic

28) How many Fundamental Rights are there in the Indian Constitution?
Ans:- Six

29) Which Article cannot be suspended during Emergency?
Ans:- Article 20 & 21

30)What is regarded as the "Heart of Indian Constitution"?
Ans:- Right to Equality

31)How many fundamental duties are there in the Indian Constitution?
 Ans:- 11.

32)Who is regarded as the "Guardian of Indian Constitution"?
Ans:- The Supreme Court

33)Who was the permanent President of the Indian Constitution Assembly? 
Ans:- Dr. Rajendra Prasad

34)"Right to Privacy" comes under which article?
Ans:- Article 21.

35)Right to property has been deleted by which amendment?
Ans:- 44th amendment

36)Which part of the Constitution deals with the 'Directive Principles of State Policy'?
Ans:- Part IV

37) Schedule V and VI of the Indian Constitution are related to?
Ans:- Protection of rights of Tribals

38) Constitutional name of our country?
Ans:- India, that is Bharat

39) Citizenship Provisions are enshrined in the Constitution in?
Ans:- Part II (Article 5 -11)

40) Right to Constitutional remedies come under?
Ans:- Fundamental Right

41)How many Constitutional  Amendment to the Constitution of India have been made so far?
Ans:- 122

42) Who was the Chairman of Drafting committee of the Indian Constitution?
Ans:- B.R. Ambedkar

43) Who was the constitutional advisor to the constituent assembly of India?
Ans:- B.N. Rao

44)Under which Article President of India can proclaim Financial Emergency?
Ans:- Article 360

45) Which article is related with 'Abolition of Untouchability ?
Ans:- Article 17

46) Constitution of India came into effect from which year?
Ans:- 26 January 1950

47)How many types of 'writs' are there in the  Indian Constitution?
Ans:- 5

48)Date of Constitution adoption?
Ans:- 26 November 1949

49)What duty have been prescribed by Indian Constitution for the citizens of India?
Ans:- To develop scientific temper

50)Which part of the Constitution incorporates special provisions to the state of Jammu& Kashmir?
Ans:- Part XXI

51)Which Right has removed from fundamental rights and converted to a simple  legal Right?
Ans:- Right to Property

52) Which article deals with the Right to equality before law?
Ans:- Article 14

53)Which amendment deals with the elementary education as a fundamental Right?
Ans:- 86th Amendment act

54) Anti defection law is given in which schedule of Indian Constitution?
Ans:-10th Schedule

55)Indian Constitution can be amended according to the procedure laid down in which article?
Ans:- Article 368

56)The provision for contingency fund of India as well as for each states has been made under which Article?
Ans:- Article 267

57) Which Article of Indian Constitution has the provision for national emergency?
Ans:- Article 352

58)Protection of the interests of the minorities is envisaged in which Article?
Ans:- Article 29

59) Under which Article, President of India can proclaim constitutional emergency?
Ans:- Article 356

60) Who recommended Fundamental Duties on 42nd amendment?
Ans:- Swaran Singh Committee

61)Which Article of Indian Constitution prescribes Hindi in Devanagri script as the official language of the Union?
Ans:- Article 343

62) Which amendment act deals with the disqualification of MP and MLA?
Ans:- Article 44

63) The Constitution of India was framed by?
Ans:- Constituent Assembly

64) The original Constitution of India was published at?
Ans:- Dehradun

65)Who has the power to form new States or to change the borders of the States?
Ans:- Parliament

66) When were the fundamental duties inserted in Indian Constitution?
Ans:- 1976

67)Which Article of the Indian Constitution provides for the institution of Panchayat Raj?
Ans:- Article 48

68) Who is the Constitutional head of the Indian Government?
Ans:- President

69) Sovereignty under Constitution belongs to?
Ans:- The People

70) Who said India is a Quasi Federal state?
Ans:- K.C. Wheare

71) Which act introduced Separate Electorate (communal representation) for Muslims?
Ans:- Act of 1909

72) Who wrote Constitution?
Ans:- James Madison

73)Where we can find the idea of Indian Democracy?
Ans:- The Preamble

74)Which is not a condition for become a citizen of India?
Ans:- Acquiring Property

75) Which schedule is concerned with 'Partition of powers between centre and state'?
Ans:- Schedule VII

76) Which type of democracy do we follow in India?
Ans:- Representative

77) Who was the first Viceroy of India?
Ans:- Lord Kaning

78) Who was the last Viceroy of India?
Ans:-Lord Mountbatten

79) Which is the largest committee of Parliament of India?
Ans:- Estimates Committee

80) Indian citizenship is granted by whom?
Ans:- The Ministry of home affairs

81) Who is the first citizen of India?
Ans:- The President of India

82) Who is the executive head of state of India?
Ans:- The President of India

83) Appointments for all Indian Services are made by whom?
Ans:- The President of India

84) Who has the power to declare 'Emergency'?
Ans:- The President

85)Who is the first law officer of the country?
Ans:- Attorney General

86) What is the term of Vice President?
Ans:- 5 years

87) What is the minimum age is required to become the Vice President of India?
Ans:- 35 years

88) Who is the Supreme Commander of Indian defence forces?
Ans:- The President

89)Who administers the oath to the President of India?
Ans:- Chief Justice of India

90) When 'President rule' is imposed on a state it means that the state is ruled by?
Ans:- Governor of the state

91) Who appoints the Governor of a state in India?
Ans:- The President of India

92) What is the term of Governor?
Ans:- 5 years

93)Who acts as the President of India when the offices of the President and Vice President fall vacant?
Ans:- Chief Justice of India

94) What is the term of President of India?
Ans:- 5 years

95) Who was the first President of India?
Ans:- Rajendra Prasad

96) Who was the second President of our India?
Ans:- Sarvepalli Radhakrishnan

97) Who was the first woman president of India?
And:- Pratibha Devisingh Patil

98)What are the constituent of Indian Parliament?
Ans:- (i)The president
          (ii)The Council of States(Rajya Sabha)
          (iii)The house of the People (Lok Sabha)

99) What are the two houses of Indian Parliament?
Ans:-(i)The Council of States(Rajya Sabha)
         (ii)The house of the people (Lok Sabha)

100)Who is the chairman of the Council of States(Rajya Sabha)?
Ans:- Vice President of India

101)Who was the first Speaker of Lok Sabha?
Ans:- Ganesh Vasudev Mavalankar

102)Who was the first woman Speaker of Lok Sabha?
Ans:- Meera Kumar

103)The Speaker of the Lok Sabha can be removed from his office by whom?
Ans:- A resolutin passed by Lok Sabha

104)How many members of Rajya Sabha(upper house) can be nominated by President?
Ans:- 12 members

105)The Speaker of Lok Sabha addresses his letter of resignation to whom?
Ans:- Deputy Speaker of Lok Sabha

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

National Parks in India (State/ Union Territory wise)

Some Important Points: 1. Largest National Park in India :- Hemis National Park, Ladakh 2. Smallest National Park in India :- South Button Island National Park, Andaman and Nicobar Islands 3. Madhya Pradesh and Andaman & Nicobar Islands have the maximum number of National Parks. 4. There are 104 National Parks in India. (as per 2020) 5. First National Park in India :- Jim Corbett National Park (previously known as Hailey National Park)   Andaman and Nicobar Islands (Total National Parks: 9) 1. Mahatma Gandhi Marine (Wandoor) National Park (1983) 2. Mount Harriett National Park (1987) 3. Saddle  Peak National Park (1987)  4. North Button Island National Park (1987) 5. Middle Button Island National Park (1987) 6. South Button Island National National Park (1987) 7. Campbell Bay National Park (1992) 8. Galathea Bay National Park (1992) 9. Rani Jhansi Marine National Park (1996)  Andhra Pradesh (Total National Parks: 3) 1. Sri Venkateswara National Park (1989) 2. Raj...

GK on Assam History

 1. When did the Ahoms came to Assam ? Ans:- 1228  2. Who was the first Ahom King of Assam ? Ans:- Chaolung Sukapha 3. Who was the last King of Ahom ? Ans:- Purandar Singha  4. What was the first capital of Ahom ? Ans:- Charaideo 5. Who was the father of Lachit Borphukan ? Ans:- Momai Tamuli Borbarua 6. Who was the first Ahom king to accept the Hinduism ? Ans:- Suhungmung 7. The Moamaria Rebellion started during the reign of ? Ans:- Ahom King Laksmi Singha 8. Who created the Borphukan post in Ahom Kingdom ? Ans:- Pratap Singha 9. Who was the first Borphukan of Ahom Kingdom ? Ans:- Langi Panisiya Borphukan 10. Who built the Namdang Stone Bridge ? Ans:- Swargadeo Rudra Singha 11. The 'Namdand Stone Bridge' was built in which year ? Ans:- 1703 12. Who built the 'Dhodar Ali' ? Ans:- Ahom King Gadadhar Singha 13. Who created the Borpatra Gohain post in Ahom Kingdom ? Ans:- Suhungmung 14. Who built Shiva Dol of Sivasagar ? Ans:- Bar Raja Ambika 15. Who built the Rang Ghar ? A...